Cazematele germane și Crucea Legionarilor din Moreni

La Moreni se pot admira cazematele germane, precum si crucea legionarilor. Pentru a ajunge in acest loc trebuie sa urcam dealurile petrolifere din Dambovita. Aici vom gasi Crucea Legionarilor, dar si Cazematele germanilor. Sub conducerea regilor germani, Romania devenea o tara mare, Banatul, Transivlania si alte bucati ale tarii se uneau cu tara mama in urma unui razboi sangeros.

In anii 1900 s-a cultivat spiritul romanesc, iar numeroase palate frumoase cu o arhitectura deosebita au inceput sa apara in Romania. Dupa Razboiul de Intregire, tara a fost impanzita cu monumente ale eroilor.

Crucea legionarilor de la Moreni, este unul dintre aceste monumente. Ea se afla undeva intre Ploiesti si Targoviste. Aceasta cruce a fost construita de legionari, cu putin timp inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Crucea are o inaltime de peste 3 metri, fiind construita din tevi masive de fier si beton armat. A supravietuit atat razboiului, cat si comunismului, dar a fost avariata dupa Revolutia din 89, mai precis in anul 1999.

Petrolul este cel care pune in miscare marea masinarie de razboi germana, micul oras Moreni, fiind situat in mijlocul unui camp urias de petrol. Peste tot unde te uiti vei vedea sute de sonde. Pe Dalul Sangeris, hitleristii au ridicat mai multe buncare pentru a apara pretiosul aur negru. Aceste buncare au fost construite de specialistii adusi din Germania.

Se zice ca acest tip de cazemate se mai intalnesc acum atat in Franta, cat si in Olanda. Acestea aveau compartimente de tragere, dar si de depozitare al armamentului. Dupa o jumatate de secol, acestea inca se afla in acelasi loc. Cu toate acestea, in momentul de fata, doar vantul le mai tine companie si uneori copiii care se joaca printre constructiile masive din beton armat.

 

Comments (No)

Leave a Reply