Ce este virusul West Nile

Sistemul sanitar românesc trece printr-o nouă criză a transfuziilor. De data aceasta nu lipsa sângelui este problema ci infectarea lui cu virusul West Nile. Au apărut cazuri în care s-a despistat că sângele ce ar fi urmat să fie folosit la transfuzii ar fi fost contaminat cu acest virus.

În acest moment nu se mai fac decât operaţiile urgente iar celălalte au fost amânate până când tot sângele colectat va fi examinat din nou pentru a se vedea dacă este sau nu contaminat cu acest virus. Cifrele oficiale spun că în perioada 1 mai-15 septembrie, în România au fost infectate cu West Nile peste 60 de persoane, iar șase au decedat.

Virusul nu este unul care să transmită o anumită boală ci este unul care declanşează anumite simptome care într-un procent foarte mic pot cauza decesul. Doar o mică parte dintre cei infectați ajung să își piardă viața.

În general peste 80% dintre persoanele infectate au simptome uşoare şi doar o persoană din 150 prezintă simptome grave. În cazul acestora este necesară prezentarea de urgenţă la spital. Afecţiunile uşoare şi chiar cele moderate dispar de la sine în câteva zile.

Virusul West Nile se transmite în principal prin înţepătura ţânţarilor dar se poate transmite şi prin transfuzii de sânge. Acesta nu se transmite prin atingeri obișnuite.

Din păcate nu există tratament specific acestui virus, deși este unul descoperit în perioada interbelică în Uganda.

Pacientii dezvoltă simptome după trei zile sau chiar la două săptămâni de la înțepătură. Cele mai severe simptome provocate de virusul West Nile sunt durerile de cap și febra puternică, gâtul devine rigid, se pierde vederea, apare dezorientarea, amorțeala sau paralizia. Se poate ajunge chiar la tremurat puternic, comă, meningită sau encefalită.

Simptomele moderate sunt oarecum asemănătoare însă mult mai ușoare și mai suportabile. Poate apărea diarea, starea de greață și vărsături, inflamarea ganglionilor limfatici sau urticarie la nivelul pieptului ori la nivelul spatelui.

Comments (No)

Leave a Reply