Cum putem face o aplicație mobilă?

Am încercat în ultimul an să intru în lumea aplicațiilor mobile. Bine, pe un segment mai restrâns dar mai select, cel al aplicațiilor pentru telefoane Apple. Spun mai select pentru că procedura prin care se aprobă o aplicație în App Store este anevoioasă.

Pentru a dezvolta o aplicație IOS pentru device-uri Apple e nevoie în primul rând de un computer Apple, fie un MacBook Pro – laptopul celor de la Apple – fie de un desktop din acela cu design futurist – IMac. Pe lângă resursa hardware e nevoie de mediul integrat necesar dezvoltării aplicațiilor – Xcode și de un cont pe Apple Developer Program.

Într-o primă fază, contul este gratuit pentru a putea testa aplicația pe device-ul propriu – IPhone sau IPad, însă pentru a putea “lansa” aplicația în magazinul Apple numit App Store e nevoie de plata unui abonament anual de 99 de dolari. Aceasta e partea de logistică. Teoretic, aplicațiile pentru App Store nu pot fi scrise decât pe medii de lucru Apple.

Pe de altă parte, e nevoie de cunoştinţe solide de programare. Pentru un nou-venit în lumea programării, limbajele folosite în dezvoltarea aplicațiilor sunt greoaie și stufoase. Pentru un programator care a făcut C sau Java, lucrurile nu stau chiar atât de amenințător.

Aplicațiile IOS sunt scrise nativ în limbajul Objective C sau Swift. Primul, cel cu care au plecat la drum cei de la Apple atunci când au scris primele aplicații pentru sistemul lor de operare Mac OS, este extrem de robust și perfect adaptat device-urilor Apple. Însă actualmente e considerat puțin depășit și din ce în ce mai mult înlocuit cu Swift, limbaj care va avea în toamna lui 2016 o nouă versiune și anume 3.0.

Acestea sunt elementele necesare pentru a dezvolta o aplicație IOS – atât hardware cât și software. Pe lângă acestea e nevoie de foarte multă muncă și un strop de talent.

Comments (No)

Leave a Reply