De ce este atât de important somnul

Cu siguranta fiecare dintre noi cunoastem cel putin o persoana care sustine vehement faptul ca nu are nevoie de foarte multe ore dormite pentru a se simti odihnit o zi intreaga. Special pentru acestea a fost facut un stiudiu care atesta ca genul acesta de persoane doar se amagesc, pentru ca, per total, prezinta foarte multe semne de oboseala.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Utah au studiat modul de somn pentru 839 de persoane, impartindu-i pe acestea pe doua mari categorii, cei care dorm suficient, iar in ce de-al doilea fiind cei care dorm mai putin de 8 ore pe seara.

Dupa, cel de-al doilea grup a mai fost impartit pe doua categorii, cei care se simt bine de-a lungul unei zile si cei care se simt foarte obositi si lipsiti de putere. Dupa care, tuturor categoriilor de mai sus li s-a facut cate o scanare asupra creierului cu un aparat IRM. Diferentele dintre marile categorii s-au facut vizibile imediat, lucru datorat din pricina faptului ca persoanele care nu dorm suficient au atipit in cele ai multe din cazuri in timpul testelor, iar acest lucru este datorat din pricina faptului ca forma acelui scaner te facea sa adormi.

Totodata, pe baza acestui test medicii au ridicat un semn foarte mare de alarmare. Fiind foarte multe persoane care neglijeaza cu desavarsire somnul, in trafic s-ar putea sa apara tot felul de evenimente nefericite, cum ar adormitul la volan. Pe langa, este foarte bine cunoscut faptul ca insuficienta de somn afecteaza organismul pe termen lung, iar lipsa somnului la un moment dat poate provoca afectiuni precum: insuficienta cardiaca, obezitate, probleme vasculare, hipertensiune arteriala.

In concluzie, ar trebui sa nu sfidam nevoile esentiale ale organismului si sa punem mai mult pret pe un somn de calitate cat si pe o alimentatie sanatoasa. Conform studiilor, cel mai bun interval de somn este cuprins in intervaul orar 22-02, atunci corpul nostru va dormi mai profund si se va odihni mai bine. Este recomandat ca in fiecare seara sa incercam cat mai mult cu putinta sa beneficiem de somn in acest interval pentru a profita maxim de puterile somnului.

Comments (No)

Leave a Reply