Sarcoidoza – informații utile și ce este de fapt

Sarcoidoza a fost descrisă pentru prima dată în secolul al XIX-lea de D. Hutchinson, chirurg practicant dermatolog în Londra. Forma cutanată a acestei boli a atras atenția medicilor. Ulterior, medicii au început să observe că nu numai pielea este afectată de această boală necunoscută anterior, ci și organele interne.

Sarcoidoza este o boală specială:

 • Motivele dezvoltării sale sunt necunoscute astăzi (există doar o serie de teorii și ipoteze).
 • Poate fi mult timp într-o formă latentă și se gaseste în stadiul avansat.
 • Există cazuri frecvente de recuperare spontană de la sarcoidoză.
 • Simptomele depind de procesul de localizare. Această boală se caracterizează printr-un procent mare de erori medicale diagnostice și terapeutice datorită varietății manifestărilor clinice și lipsei unor algoritmi de tratament clari.

Sarcoidoza se caracterizează prin prezența următoarelor simptome:

 • Formarea granuloamelor în organe și țesuturi din motive necunoscute.
 • Plămânii, ganglionii limfatici, ochii, pielea și ficatul sunt cel mai des afectați.
 • Boala este asociată cu etnia unei persoane.

Astfel, boala este considerată a fi multiorganică, prin urmare ea poate apărea în practica unui medic de orice profil.

Simptomele bolii

Imaginea clinică a acestei patologii depinde de o serie de factori:

 • Fundalul etnic;
 • Localizarea leziunilor sarcoide;
 • Durata bolii;
 • Proces de prevalență;
 • Activitatea de formare a granuloamelor.

Simptome care apar indiferent de procesul de localizare (nespecifica):

 • Febră;
 • Oboseală;
 • Pierderea în greutate

Deoarece 90% dintre pacienți au forme pulmonare de sarcoidoză, simptomele leziunilor pulmonare sunt adăugate la plângerile nespecifice:

 • Dispnee;
 • Dureri în piept;
 • Tuse.

Sarcoidoza pulmonară

În prezent, majoritatea cazurilor se află pe umerii pulmonologilor, deoarece cel mai adesea sarcoidoza afectează ganglionii limfatici pulmonari și hilari. Cauza morții în acest caz este insuficiența respiratorie.

Caracteristică a bolii este formarea granuloamelor, constând din celule epiteliale, celule multinucleate gigant (celule gigant Langhans, celule de corpuri străine). Spre deosebire de granuloamele tuberculoase, nu există o zonă de necroză cauzală în granuloamele sarcoide.

O altă caracteristică a inflamației granulomatoase în sarcoidoză este scleroza progresivă (proliferarea țesutului conjunctiv la locul inflamației). Procesul captează țesutul pulmonar, bronhiile, ganglionii limfatici hilari. Pe măsură ce țesutul conjunctiv crește, apar forme de insuficiență respiratorie, care stau la baza manifestării clinice a sarcoidozelor pulmonare.

Sarcoidoza ochilor

Granuloamele sarcoide ale organului de viziune sunt mai frecvente la japonezi și afro-americani. Aceasta boala poate fi asimptomatica. Cea mai frecventă leziune este uveita.

Sarcoidoza pielii

Un fapt interesant este că eritemul nodos, ca manifestare a sarcoidozei pielii, este mai frecvent la europeni, în timp ce la persoanele de culoare neagra și în Japonia, niciodată nu este văzut. Deși sarcoidoza pielii se găsește doar în 10% din cazuri, este vorba de cea mai frecventă formă a acestei boli, deoarece acest tip de boală este vizibilă cu ochiul liber.

Boala se caracterizează prin apariția pe piele a nodulilor mici sau mari, precum și a petelor care nu provoacă durere, ci strică aspectul estetic, aflat adesea pe fața, părți deschise ale corpului.

Sarcoidoza ficatului

Ficatul este implicat în acest proces în aproximativ 60% din cazuri. Se caracterizează prin formarea numeroaselor granuloame sarcoide în țesutul hepatic, care nu se manifestă clinic. Rareori, sarcoidoza hepatică este însoțită de hipertensiune portală sau stază bilă. Boala se detectează prin modificări ale analizelor, prin modificarea testelor funcției hepatice, o creștere a activității fosfatazei alcaline.

Biopsia hepatică relevă prezența inflamației granulomatoase fără necroză cauzală.

Sarcoidoza cardiacă

Surprinzător, sarcoidoza cu leziuni miocardice este mai frecventă în Japonia. Cauza decesului în această țară este reprezentata de leziunile musculare ale inimii.

Din punct de vedere clinic, sarcoidoza localizată în inimă, se caracterizează prin prezența aritmiilor, poate simula infarctul miocardic sau miocardita, se poate dezvolta și o moarte subită cardiacă.

Înfrângerea sistemului digestiv

Leziunile sarcoidozei ale sistemului digestiv sunt rare, dar în literatura medicala există date despre procesul de localizare în glandele salivare, care apar cu o imagine a inflamației în ele: sialadenită.

Există, de asemenea, dovezi privind existența gastritei granulomatoase și chiar a ulcerelor. Pentru a confirma diagnosticul în astfel de cazuri, doar examenul microscopic al gastro biopsiei ajută.

Neurosarcoidoza

Inflamarea sarcoida poate fi localizata în creier sau în membranele sale. Procesul poate avea un caracter difuz sau poate simula o tumoare. În funcție de locație, apare o imagine clinică sub formă de meningită, encefalită, meningoencefalită.

Sunt cazuri cunoscute de leziuni ale hipofizei, hipotalamusului.

Sarcoidoza în ginecologie

Ginecologii se confruntă, de asemenea, cu sarcoidoză. Granuloamele pot fi localizate în organele genitale, simulând diferite boli ale femeilor.

Înfrângerea sistemului reproductiv feminin

Cu o astfel de localizare a sarcoidozei, femeile merg la un ginecolog cu plângeri privind apariția laptelui din glandele mamare în perioada care nu este asociată cu lactația.

Acest fenomen se numește galactoree. Acest lucru se întâmplă în legătură cu producerea unei cantități excesive de hormon responsabil pentru lactație: prolactină. La femei, hiperprolactinemia poate fi însoțită de o tulburare a ciclului menstrual, infertilitate.

Galactoreea poate apărea și la bărbați.

De asemenea, cu înfrângerea hipotalamusului și a hipofizei prin granuloame sarcoide, producția de alți hormoni precum cel luteinizant, stimulatoare de foliculi pot fi întrerupte. Atunci când acestea sunt deficitare, există o încălcare a producției de foliculi. Înainte de pubertate la o fată, acest lucru se manifestă prin absența menstruației și a subdezvoltării caracteristicilor sexuale secundare.

Sarcoidoza uterină

Granuloame sarcoidozice pot fi localizate în uter, diagnosticarea bolii, în acest caz, apare atunci când se efectuează examene legate de hemoragii uterine. Examenul histologic a relevat focare de inflamație granulomatoasă fără necroză. Localizarea focarelor poate fi diferită: în colul uterin, endometrul, miometrul, stratul subseros, parametria.

De cele mai multe ori sunt detectate la femeile aflate în postmenopauză. Sarcoidoza uterină poate fi combinată cu leziuni granulomatoase ale altor organe și poate să apară și ca o boală independentă.

Sarcoidoza sânilor

Procesul de localizare in glandele mamare este exprimat clinic prin apariția nodulilor densi, care pot avea diametre diferite. La palpare sunt nedurerosi. Adesea, femeile cu astfel de formațiuni sunt examinate pentru prezența unei tumori de sân: benigne (fibroadenom) sau maligne (cancer mamar).

Doar o biopsie cu examen histologic ulterior permite un diagnostic diferențial între aceste boli. Au existat cazuri în care sarcoidoza glandei mamare a fost detectată concomitent cu o tumoare malignă sau cu noduri fibromatoase.

Sarcina in caz de sarcoidoză

Exprimarea impactului bolii asupra cursului sarcinii și a nașterii este evident imposibilă. Nu există astfel de date. Unele observații arată că femeile cu sarcoidoză sunt capabile să poarte și să nască copii sănătoși. Există dovezi cum că unele femei au avut sarcoidoză în perioada postpartum timpuriu, în timp ce altele, din contra, au dat naștere la debutul remisiunii.

Cu toate acestea, o femeie care suferă de sarcoidoză și planifică o sarcină ar trebui să ia în considerare o serie de factori care ar putea afecta negativ sănătatea ei și sănătatea copilului:

 • Sarcina poate provoca exacerbarea bolii.
 • În timpul sarcinii, poate fi necesar să se ia medicamente care pot afecta negativ fătul.
 • Trebuie să fiți gata de livrare prin operație cezariană.

Sarcoidoza și sistemul reproductiv masculin

Observațiile pe termen lung arată că, dacă luăm în considerare înfrângerea sistemului de reproducere masculin, descrierile inflamației granulomatoase în testicule și în anexe sunt mai frecvente. Acest proces se numește sarcoidoză testiculară.

Procesul poate fi atât bilateral, cât și unilateral. Uneori sarcoidoza testiculară poate fi combinată cu cancerul testicular.

Boala apare cu sau fără alte manifestări de sarcoidoză. Sarcoidoza testiculară nu are efect negativ asupra potenței. Impotența se poate dezvolta, dar experții consideră că cauza ei în acest caz este înfrângerea glandei pituitare în neurosarcoidoză.

Astfel, sarcoidoza este o boală multisistemică, imaginea clinică în care este mai puțin pronunțată decât modificările patologice ale organelor interne.

Nu există un standard uniform de tratament, deoarece cauzele bolii sunt necunoscute (nu este clar ce să tratăm). În plus, în unele cazuri boala trece pe cont propriu.

Comments (No)

Leave a Reply