Sfaturi despre închirierea unei mașini în leasing

Plata cu banii jos sau imprumutul pentru masina nu sunt singurele modalitati prin care poti achizitiona un autovehicul. Leasing-ul era candva o optiune doar pentru clientii corporate si pentru companiile de rent a car precum Ascar, dar acum se gaseste in fiecare segment al industriei auto. Numarul persoanelor care fac leasing creste la fel de repede ca si pretul masinilor. Metoda de leasing reprezinta acum aproape o treime din vanzarile de autovehicule.

In timp ce multi oameni fac un credit auto pentru a finanta o masina, leasing-ul ofera o alta modalitate de a avea o masina in parcare. Leasing-ul ofera clientului sansa de a cumpara o masina mai scumpa decat si-ar permite. Cu toate astea, modalitatea de leasing nu este lipsita de efecte negative. Cumpararea masinii poate fi cea mai buna alegere pe termen lung, in functie de situatia financiara a clientului, si de modul in care foloseste masina. Vom arunca o privire mai atenta la argumentele pro si contra leasing-ului in urmatoarele randuri.

Beneficiile metodei de leasing

Leasing-ul unei masini este similar cu o finantare, dar exista unele diferente cheie. Atunci cand achizitionezi o masina, valoarea creditului se bazeaza pe intregul cost al autovehiculului, minus avansul pe care il platesti. In cazul leasing-ului, finantezi doar deprecierea care are loc in timpul perioadei de leasing (cel mai frecvent 3 ani), plus taxele.

Asa ca, daca nu platesti o suma uriasa de bani pe loc, o plata lunara de leasing va fi mai mica decat o plata lunara de credit. Prin leasing, la sfarsitul contractului platesti diferenta dintre pretul masinii si valoarea pe care o are aceasta dupa 3 ani, rata care este cunoscuta ca valoare reziduala.

Daca ai doar o suma mica pentru avans, leasing-ul poate fi o optiune buna. Leasing-ul de autoturisme necesita o suma de la 0 pana la cateva mii de euro in avans. Multi dintre distribuitorii de masini noi promoveaza oferte de leasing care promit rate mici, dar care necesita o suma destul de mare pentru avans. La fel ca orice alta cumparare directa, cu cat depui un avans mai mare, cu atat rata lunara este mai mica.

Leasing-urile sunt o modalitate buna de a avea un cost total de proprietate previzibil. Multe contracte de leasing dureaza aproximativ trei ani sau cat tine garantia tipica. Asta inseamna ca autovehiculul este acoperit in cazul in care necesita reparatii neasteptate in timpul contractului de leasing. Vei fi nevoit, evident, sa ai grija de masina, ceea ce include schimbarea uleiului, a pneurilor si sa faci intretinerea recomandata de producator. In caz de accident si chiar zgarieturi minore, costurile pentru aceste reparatii sunt acoperite de garantie. Daca vrei sa te bucuri de cele mai noi tehnologii si caracteristici de siguranta, leasing-ul ar putea fi cea mai buna alegere pentru tine.

Inconvenientele metodei de leasing

Pe perioada contractului, practic masina nu este a ta ci a dealer-ului. Platesti o rata lunara pentru a te bucura de o masina noua cu tehnologie avansata si optiuni de siguranta mai noi, insa daca nu platesti rata la timp, poti pierde masina.

Avantajele cumpararii unei masini

Daca vrei sa pastrezi masina pentru mai mult timp, cea mai buna optiune este sa o cumperi. Cand o cumperi, masina este a ta, evident, dupa ce platesti imprumutul (pana atunci masina este a creditorului). La sfarsitul creditului, masina iti apartine, iar creditorul va transfera titlul de proprietate pe numele tau. In afara de costurile de baza ale masinii – combustibil, asigurare, reparatii, etc. – nu va trebui sa mai platesti rate pentru masina.

Inconvenientele cumpararii unei masini

Atunci cand cumperi o masina in mod traditional, trebuie sa fii constient ca valoarea sa va scadea atunci cand vrei sa o vinzi. Desi exista unele predictii bune cu privire la anumite modele care isi vor creste valoarea de-a lungul timpului, nu poti fi niciodata sigur in ce fel vor afecta conditiile de piata valoarea masinii tale.

Prin leasing, valoarea masinii este stabilita inainte. In cazul in care autovehiculul are o valoare mai mica la sfarsitul contractului, nu este problema ta. Daca ai un credit auto, este un dezavantaj doar in cazul in care vrei sa vinzi masina, pentru ca va trebui sa acoperi soldul creditului restant din suma pe care o castigi pe masina, si cu siguranta va fi mai mica decat pretul stabilit in contractul cu creditorul.

Un alt potential dezavantaj la cumparare este avansul considerabil. Multi dintre creditori cer un avans de 10-20% atunci cand se face un credit auto. Pentru o masina de 30.000$ asta inseamna o suma intre 3000 si 6000$, si este destul de greu pentru anumite persoane sa stranga o suma atat de mare. Pe langa asta, mai exista si problema ratelor lunare, care trebuie sa se incadreze perfect in bugetul tau. Pentru a face acest lucru, creditorul vine cu o oferta senzationala, de a prelungi imprumutul pe mai multi ani. Desi pare o idee buna, iar rata este mai mica, vei ajunge sa platesti mult mai mult pentru masina visata. Creditul tau auto va fi similar cu un credit ipotecar. Ratele si dobanzile tind sa fie mai mari atunci cand se face un imprumut pe termen lung, din cauza factorului de risc. Un avans mai mare te va ajuta sa micsorezi ratele lunare si perioada contractuala, dar cum am spus mai sus, poate fi destul de dificil sa ai o suma mare pentru avans.

Cand vine vorba de cumparare sau plata in leasing, nu exista un singur raspuns pentru toata lumea. Clientii trebuie sa ia in considerare cu atentie toate argumentele pro si contra, costurile implicate, si sa determine care este cea mai buna optiune pentru ei.

Comments (No)

Leave a Reply