Templul Coral din București

Comunitatea evreiasca din Bucuresti a cumparat un teren din Mahalaua Stelei, iar in anul 1866 a ridicat o sinagoga. Templul Coral se afla pe strada Sfanta Vineri la numarul 9. Aici vin foarte multi turisti, dar de obicei, in special atunci cand se comemoreaza zilele Holocaustului, sunt foarte multe persoane care vin aici sa aduca un omagiu. Acest monument evreiesc de rit askenaz ortodox este o cladire care arata chiar si azi extrem de bine.

Trecand printr-o perioada lunga de restaurare, Templul Coral a fost recent deschis, in momentul de fata inca mai efectuandu-se lucrari la etajul doi al acestuia. Modelul acestui Templu din Bucuresti a fost preluat de la cel din Viena. In urma celui De-al Doilea Razboi Mondial, cel din Viena a fost complet distrus, astazi multumindu-ne cu faptul ca noi detinem ceva ce seamana cu originalul. Templul Coral poarta aceasta denumire de la cor.

In lume sunt aproximativ 100 de temple corale. In curtea acestei sinagogi veti putea observa si cateva placute comemorative ce amintesc de ororile pentrecute in Al Doilea Razboi Mondial. Veti gasi informatii cu privire la lucrurile prin care au trecut evreii si ce rol au avut acestia in independenta Romaniei si in primul razboi mondial.

 Sinagogile de cartier sunt in general destul de modeste, dar in cazul Templului Coral, lucrurile nu stau deloc asa. In acest loc veneau de obicei evrei destul de bogati, ei permitandu-si sa plateasca taxele pentru acest lacas de cult. In interiorul sau gasim numeroase simboluri cabalistice, cel mai vizibil fiind simbolul Copacul Vietii. Acesta este un simbol al renasterii, al continuitatii, respectiv al vietii. In timpul slujbelor, Copacul Vietii apare imprimat pe un covor cortina, care se ridica.

 In mod traditional femeile stateau la etaj, iar barbatii la parter. Candelabrele au fost confectionate in Polonia, fiind adaptate folosirii becurilor.

Comments (No)

Leave a Reply