Tot ce trebuie să știi despre Black Friday România anul acesta

Black Friday sau Vinerea Neagra este un fenomen global introdus in Romania nu de mult dar care in cativa ani a reusit sa capete o popularitate fara precedent. Numarul de magazine participante este mai mare decat orice alta campanie din an iar ofertele depasesc foarte des procentul de reducere de 50%.

Ce este Black Friday?

Black Friday este un eveniment cu traditie in S.U.A, tara de origine si isi are radacinile inca din 1932, an in care a inceput sa fie cunoscuta drept campania de deschidere a perioadei de cumparaturi de Craciun.

In mod traditional, in Statele Unite, Black Friday are loc in urmatorul weekend dupa Ziua Recunostintei si desi nu este o sarbatoare legala in toate statele, unele state, precum California, ofera zile libere pentru angajatii statului in aceasta zi.

Atunci cand traditia a fost preluata in restul lumii, s-a pastrat si data la care aceasta are loc, respectiv ultimul weekend din luna noiembrie. Black Friday Romania este cunoscut si ca Vinerea Neagra, desi denumirea englezeasca este mult mai des utilizata.

Se pare ca denumirea este originara din Philadelphia, unde a fost folosita pentru a descrie masele, adesea isterice, de oameni care impanzeau strazile si trotuarele in jurul magazinelor ce ofera reduceri. Termenul Black Friday dateaza din 1961.

O alta interpretare a numelui are legatura cu partea financiara respectiv expresia de „being in the red” respectiv a fi in pierdere, ca opus a „being in the black” respectiv a avea profit.

Datorita succesului inregistrat anual in timpul campaniilor Black Friday, unele magazine care in mod normal deschideau la 7 AM sau chiar 8 AM au inceput sa isi deschida portiile la 5 AM si chiar 4 AM sau mai devreme.

Black Friday Romania – un fenomen care capata ametitor de repede amploare

Dupa modelul campaniilor din Statele Unite, preluate de numeroase alte tari si regiuni, fenomenul Vinerea Neagra a intrat si in Romania in urma cu cativa ani si a reusit rapid sa se impuna ca cea mai importanta campanie de reduceri de peste an.

Ca si in S.U.A, Black Friday Romania creeaza uneori haos. Magazinele se deschid mai devreme decat programul oficial iar stocurile dispar ca prin minune. Din acest motiv, numerosi cumparatori prefera sa se orienteze catre magazinele online care participa la promotie.

De altfel, campania de acum doi ani a fost prima in care profitul si cifrele de vanzari raportate de marile magazine online le-au dapasit pe cele ale lanturilor cunoscute de magazine stationare.

Comments (No)

Leave a Reply